5 financiële valkuilen van ondernemen

Als je onderneemt doe je vooral datgene wat je leuk vindt, waar je passie ligt, datgene waar je energie van krijgt. Anderzijds vraagt ondernemen ook andere vaardigheden die je misschien niet direct beheerst. Die vaardigheden die je niet zo goed beheerst, worden dan je valkuilen. Ondernemen geeft je de ruimte om datgene te doen waar je goed in bent, maar neemt dus ook valkuilen met zich mee. Wij hebben er zes voor je op een rijtje gezet.

1. Debiteurenbeheer niet op orde hebben
Als je je debiteurenbeheer niet op orde hebt, komt je cashflow in gevaar. Wat zijn je openstaande posten, wanneer komen deze te vervallen en wanneer is het tijd om aan te manen volgens de door jou gestelde betalingstermijn?

2. Vergeten te factureren
Dat klinkt gek toch? Factureren vergeet je toch niet? Toch wel! Heel veel ondernemers zijn zo druk met het tevreden stellen van hun klanten, dat er daardoor tijdgebrek ontstaat. Want ook je administratie moet je er ‘gewoon’ bij doen of je kunt er natuurlijk voor kiezen om het uit te besteden. Maak het jezelf in ieder geval makkelijker door gebruik te maken van een softwarepakket zoals Moneybird of Monkeymonk. Dan kun je zelfs nog vanuit je telefoon een factuur sturen.

3. Niet tijdig je BTW-aangifte doen
Je kunt ervoor kiezen om maandelijks of per kwartaal je belastingaangifte te doen. Het tijdig indienen dat is één en het te betalen bedrag ook op tijd betalen is een tweede. Indien je één van deze twee niet doet, krijg je daar een boete voor. Zonde, als je het ons vraagt. Die 50 euro die je aan boete betaalt, kun je natuurlijk voor veel nuttigere dingen gebruiken.

4. Te laag uurtarief hanteren
Hoe ben jij tot een uurtarief gekomen? Heb je uitgebreid onderzoek gedaan? Of heb je het tarief bij je concurrent afgekeken? Het is goed om na te gaan of je werkt met het juiste tarief. Per maand heb je een aantal vaste lasten die ook betaald moeten worden. Op basis hiervan kun je je uurtarief opstellen. Wat niet hoeft te betekenen dat als je een sobere levensstijl hebt, je automatisch ook een lager uurtarief moet hanteren. Maak voor jezelf een berekening wat je per maand nodig hebt en hoeveel uur je hiervoor kan en wil werken.  

5. Je uren niet bijhouden
De belastingdienst hanteert een urencriterium voor zelfstandig ondernemers. Op jaarbasis dien je 1225 uur te werken om recht te hebben op ondernemerskortingen. Houd je uren daarom goed bij, anders loop je nog geld mis. Dat is zonde, omdat je er gewoon recht op hebt. Het gaat hier om zowel declarabele uren als uren die je nodig hebt voor je adminstratie, opleiding of zakelijke boodschappen.

Terug naar nieuws

Bezoekadres: Middelerf 10a 3851 SP ERMELO | info@financial-health.nl - 0341-55 48 80