Uren: zo ga je om met het urencriterium

Als zelfstandige heb je recht op een aantal voordelen, zoals gebruik maken van de startersaftrek. Hier tegenover stelt de belastingdienst wel de eis dat je minimaal 1225 uur per jaar werkt aan of voor je bedrijf. Ongeacht of je halverwege het jaar begint met ondernemen of aan het begin van het jaar, het criterium blijft staan. Als je 1225 uur verdeelt over 49 weken, kom je gemiddeld uit op 25 uur per week. Hierbij houd je dus rekening met vakantiedagen en eventueel ziektedagen.

Enerzijds moet het voor de belastingdienst moeilijk zijn om de check te doen of je aan je urencriterium voldoet, anderzijds is het niet alleen voor de belastingdienst, maar ook voor jezelf goed om inzichtelijk te hebben hoeveel uur je besteed aan je onderneming. Maar ook hoeveel uur je reist en niet-facturabel bent, waardoor je conclusies kunt trekken waarom je onder de streep (te) weinig overhoudt.

Facturabele en niet-facturabele uren

Naast je facturabele uren, mag je ook niet-facturabele uren opnemen in je urenadministratie. Denk bij de niet-facturabele uren aan het bijhouden van je administratie, brainstormen over je onderneming met jezelf of met anderen, het lezen van boeken om je kennis bij te spijkeren en kopjes koffie drinken met potentiële klanten. Als je maar kunt verantwoorden waar je mee bezig bent en was.

Uren bijhouden

Je kunt in Excel heel makkelijk een overzicht maken om je uren bij te houden. Er bestaan ook verschillende apps om je uren te registreren als je het fijner vindt om digitaal te werken. Intermediair heeft een overzicht gemaakt van de 5 beste apps. Dit zijn veelal betaalde apps, maar als het voor je werkt, is het de euro’s zeker waard. Werk je liever vanuit Excel? Maak dan kolommen aan met als onderwerp:

  • datum
  • activiteit
  • tijdsbesteding (in minuten of uren, of een begin- en eindtijd)
  • facturabel of niet-facturabel
  • eventueel een kolom met opmerkingen

Zie het als onderdeel van je administratie. Aan het eind van het jaar kun je er ook uit opmaken waar je mee bezig bent geweest. Zorg dat de verhoudingen kloppen, dat je meer facturabel bent dan niet-facturabel. Daarnaast kun je met het bijhouden van je urenadministratie, zomaar tot de conclusie komen dat je eigenlijk wel erg veel gereisd hebt en dat je meer klussen in de omgeving zou willen oppakken of dat je teveel energie hebt besteed aan het drinken van kopjes koffie 😉

Terug naar nieuws

Bezoekadres: Middelerf 10a 3851 SP ERMELO | info@financial-health.nl - 0341-55 48 80